Članki

Tecar terapija

1. december 2022

Tecar terapija je oblika endogene termoterapije, ki temelji na radijskih valovih. Deluje tako, da s pomočjo srednjefrekvenčnega radijskega signala sproži presnovno funkcijo obsežnih predelov telesa. Elektromagnetni signal se prenese na tkivo z neposrednim stikom, deluje od znotraj, brez kakršnekoli izgube energije.

 

 

 

 

20. okt - Svetovni dan osteoporoze

”Moje kosti - moja odgovornost”

20. oktober 2022

Telesna vadba za gradnjo in vzdrževanje močnih kosti v Aristotel, zdravstvenem centru v Krškem

Organizirana telesna vadba je nujna za zdrave kosti, še posebno po epidemiji Covida-19, ko je ta dejavnost kar za nekaj mesecev zamrla. S članicami posavskega društva osteoporotikov aktivno sodelujem od septembra 2021 in v tem času nam je uspelo ustvariti dobre medsebojne odnose ter prijetno delovno klimo, kar je  pomembno za učinkovit delovni proces.

Bolečine v križu in ostalih predelih hrbtenice

17. oktober 2022

Vzroki za nastanek bolečin v hrbtenici in drugih kroničnih obolenj so predvsem v načinu življenja sodobne družbe. Iz vrste »homo sapiens« smo v zadnjih desetletjih z bliskovito hitrostjo postali vrsta »homo sedens«, saj presedimo večino dneva. Tako najbolj očitni vzroki za bolečine v hrbtenici nastanejo zaradi »dosežkov in napredka sodobne družbe« ali, povedano drugače, zaradi sedečega dela, izpostavljenosti neprimernim položajem, škodljivim obremenitvam hrbtenice, čezmerne telesne teže, preveč ali premalo gibanja in podobno. 

Celoten članek  

Pomen telesne dejavnosti za zdravje

22. september 2022

Vplivi telesne dejavnosti na duševno zdravje se kažejo z večjo odpornostjo v stresnih situacijah (Berger, 1994), nižjo pogostostjo pojavljanja znakov depresije (Hassmen idr., 2000) ter z večjim zadovoljstvom in kakovostjo življenja (Thøgersen-Ntoumani idr., 2005). Redna vadba blaži učinke psihičnega stresa (Hale, 2003) ter izboljšuje počutje in delovno uspešnost (Russell, 2004).) Telesno bolj dejavni imajo tudi višjo samozavest in boljšo samopodobo, so bolj optimistični in boljšega razpoloženja (Penedo in Dahn, 2005).

Več o vsebini članka si lahko preberite tukaj: Članek

Delo kineziologa

22. september 2022

Kineziologija je veda o človeškem gibanju, ki s pomočjo usmerjene gibalne vadbe s povezovanjem znanj na področju biomehanike, mišično-skeletne anatomije in živčno-mišične fiziologije vzdržuje in izboljšuje telesno zmogljivost, preprečuje nastanek oz. upočasnjuje razvoj določenih bolezenskih pojavov ter vzpostavlja mehanizme za uspešno postrehabilitacijo pacienta. 

Več o vsebini članka si lahko preberite tukaj: Članek 

DPO Posavje: V simbolu sončnice

29. marec 2022

V posavskem društvu osteoporotikov imamo že od vsega začetka delovanja, bližamo pa se dvajsetletnici,  močno oporo v ZC Aristotel d. o. o. Krško. Pomagajo nam pri brezplačnih ultrazvočnih meritvah mineralne kostne gostote na petnici, na voljo imamo njihovo fizioterapevtsko dvorano za izvajanje vadbe in ne ostanemo praznih rok, kadar prosimo še za kako uslugo. 

Pred nedavnim pa je direktorica Darja Čakar prijetno presenetila obe skupini telovadk z majicami, kajpak v barvi našega simbola sončnice. Gospe so tako lepe telovadile, vaditeljica Maruša Udrih pa je dogodek še dokumentirala. »Majhna pozornost«, je rekla gospa Čakar, mi pa dodajamo: »Tudi s takimi pozornostmi se tkejo nitke dobrih odnosov, ki jih potrebujemo in si jih danes še kako želimo.«  

Milena Jesenko

Vir

Aristotel Rehabilitacija

Aristotel, zdravstveni center d.o.o.
Kolodvorska 7 a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)