Fizioterapija

k-laser-cube-4.jpg

K-Laser

Terapija s K-Laserjem je dinamična, ki ima fiziološke in biološke učinke!  Pospeši mikrocirkulacijo, spodbuja sintezo kolagena, pospešuje metabolne  procese, izboljšuje vaskularne aktivnosti, izboljšuje živčno delovanje in  vzpostavlja normalno fiziološko delovanje celic. Laser torej deluje protibolečinsko,  protivnetno in pospešuje regeneracijo tkiva!

Uporablja se v akutnih, sub akutnih in kroničnih stanjih. Z K-Laserjem lahko  tretiramo širok spekter diagnostike kot so na primer; udarnine, podplutbe,  natrganine, otekline, vnetja, rane,… Zelo je primeren za uporabo direktno  po poškodbi!

Učinek K - Laserja:

 • protivnetni in protibolečinski
 • pospešitev metabolnih procesov
 • izboljšana vaskularna aktivnost
 • imuno – regulacija
 • izboljšanje delovanja živčnega prenosa
 • hitra obnova poškodovanega tkiva

Področja aplikacij:

 • akutna, subakutna in kronična obravnava bolečine
 • športna medicina
 • travmatologija
 • fizioterapija in rehabilitacija
 • pooperativna terapija
 • podiatrija in dermatologija
HCR-1002-1.jpg

Human Tecar HCR 1002

Human Tecar HCR 1002 je elektromagnetni stimulator mikrocirkulacije. Deluje tako, da srednje-frekvenčni radio signal, ki je prek dveh prevodnih elektrod specifičnih tipov (visoka in nizka impedanca) v kontaktu z biološkim tkivom, sproži metabolično aktivacijo samega tkiva tako, da stimulira krvni ter limfni obtok na bolj ali manj obsežnih območjih telesa. Odvisno od tega, ali je cilj terapije učinkovanje na celotno telo, na omejena področja ali na posamezne dele telesa.

Kako deluje?

HCR 1002 temelji na principu »KONDENZATORJA«, ki je dobro poznan v fiziki, vendar prvič uporabljen pri takem tipu elektro-medicinske naprave.

Elektromagnetni signal (t.j. srednje-frekvenčni radio signal) se ne širi skozi prostor, ampak se prenaša v tkivo z neposrednim stikom, deluje od znotraj in to brez kakršne koli izgube energije.

V biološkem smislu lahko govorimo o aktiviranju električnih nabojev (imenovanih elektroliti), ki so v telesu naravno prisotni.

Ti lahko vplivajo na celično presnovo tako, da sprožijo potrebo po več kisika in več hranilih in na ta način se poveča krvni obtok v danem telesnem področju.

MASTERPULS-M-50-ultra.jpg

Masterpuls MP 50 »ULTRA«

Radialni sistem tlačnih valov se uporablja za najrazličnejšo simptomatiko. Terapija pospešuje celjenje po principu samo-regeneracije. Spodbuja presnovo in povečuje krvni pretok.

Zaradi energetsko močne fizikalne terapije se poškodovano tkivo tako obnavlja hitreje.

Kako deluje RSWT?

RSWT VAWE destruira celično membrano in tako nociceptorji ne  morejo več producirati bolečinskih signalov.  RSWt valovi stimulirajo nociceptorje, da le ti generirajo visoko število  neuralnih pulzov. Po Gate Control teoriji je transmisija teh impulzov v  centralni živčni sistem inhibirana.  Spremenjeno kemično okolje v celici zvišuje produkcijo »pain inhibiting  « substanc.

Na osnovi hipoteze asociativnega boleinskega spomina »Wess« se  aferentni bolečinski signali dovajajo v CŽS preko multipnih sinaptičnih  povezav katere posledično vplivajo na eferentno kontrolo  mišičnega tonusa. Ta refleksni mehanizem deluje kot regulatoni krog.  Med aplikacijo RSWT se močni bolečinski impulzi stimulirajo kemična  reakcije v sinapsi. Kompleksen prostorsko in časovno koordiniran  vzorec se shrani v sinapsi kot spominski engram v obliki »  LONG FORM MODIFIKACIJE«. Patološka povezava med bolečno  in mišičnim tonusom in vaskularnim tonusom se prekine skozi  močan RSWT impulz in posledično rezultira ponovno v restavraciji  fiziološkega stanja. Na ta način se ponovno vzpostavi normalen  mišini tonus. RSWT aplikacija dokazano zvišuje metabolčne aktivnosti  tudi na področjih ki so slabše prekrvavljena.

tens.jpg

Tens

Tens ali transkutana električna stimulacija živcev je protibolečinska terapija, ki jo izvajamo z električnimi impulzi. Uporablja se pri lajšanju akutnih in kroničnih bolečin. Indikacije za tens terapijo so bolečine v področju osteoartikularnega aparata, bolečine po poškodbah mehkih tkiv, bolečinski sindromi po amputacijah ter po poškodbi hrbtenice, različne kronične bolečine ter post operativne bolečine.

compex_elektrostimulacija.jpg

Compex elektrostimulacija

Terapevtska elektrostimulacija je metoda, ki uporablja električne tokove, s katerimi obravnavamo denervirane mišice in želimo upočasniti njihovo propadanje oziroma krepimo oslabele mišice. Je varna in neboleča terapija, s katero vplivamo tudi na korekcijo gibov in njihovo uporabnost v vsakdanjem življenju, pospešujemo pa tudi celjenje ran. Elektrostimulacija poteka tako, da električni impulz preko elektrod, ki jih prilepimo na kožo, vzdraži motorični živec, ki pošlje informacijo o krčenju mišici in nato sledi krčenje mišice (mišična kontrakcija).

Fizioterapija

Trigger point terapija

Trigger point terapija je torej fizioterapevtska metoda,  s pomočjo katere odpravljamo miofascialni bolečinski  sindrom. Glede na kroničnost stanja in anatomske značilnosti  se terapevt odloči katero tehniko bo izbral. Terapijo  izvajamo z globokimi specifičnimi pritiski in raztezanjem  na obravnavanem predelu. Ta terapija je za razliko od  drugih rahlo boleča, saj stimuliramo najbolj boleče točke.  Vendar s tem lajšamo oziroma odpravimo bolečino in  zaustavimo širjenje problema na druge mišice.

Terapevtska masaža skuša doseči terapevtsko korist. Cilj  masaže je lahko različen. V nekaterih primerih masažo  priporočajo zdravstveni delavci in je lahko del zdravljenja.  Z redno terapevtsko masažo sprostimo mišice, izboljšamo  mišični tonus in povečamo njihovo prožnost. Masažo  izvaja terapevtka in kineziologinja, ki uporablja različne  masažne tehnike (aktivacijo triger točk, manipulacijo fascij,  …) in manualno terapijo, za zmanjševanje bolečine.

Namenjena je ljudem z različnimi težavami gibalnega  aparata (mišično-kostni sistem), bolečinami in težavami  hrbta (cerikalna ali ledvena bolečina, ipd.), ljudem s  slabo telesno držo. Značilno za to vrsto masaže je, da se  posvetimo delu telesa, kjer se pojavljajo težave. Posvetimo  pa se tudi delom, ki posredno vplivajo na težave.  Za trajnejše rezultate je praviloma potrebnih več terapij  v določenem časovnem zaporedju. Navadno namen  te masaže ni sprostitev in relaksacija, temveč odprava  težav. Terapevtska masaža traja ponavadi 30 minut, lahko  pa tudi 55 minut. Pogosto se masaža dopolnjuje še s  kinezioterapetsko obravnavo.

manualna terapija.jpg

Manualne tehnike

Prav tako izvajamo različne fizioterapevtske tehnike,  namenjene lajšanju bolečin. Mobilizacija sklepov, manipulacija  fascije, masaža globokih, trigger point terapije  tkiv, manipulacija perifernega živčnega sistema.

manualna_tehnika.jpg

SMS spinalna stabilizacija hrbtenice

SMS metoda je nova oblika vadbe, ki je namenjena zdravljenju in preventivi  bolečin v križu. Vključuje znanje različnih metod, kjer je ključna aktivacija spiranih  mišičnih verig, ki so pomembne za lepo telesno držo. Pogoj za vključitev  teh verig je pravilna postavitev ramen, medenice, vratu in glave. Ob tem se  avtomatsko aktivirajo še stopalne mišice, medenične in trebušne mišice.

Aristotel Rehabilitacija

Aristotel, zdravstveni center d.o.o.
Kolodvorska 7 a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)