Kinezioterapija

image--017.png

Kaj je kineziotaping?

Metoda, ki zajema aplikacijo posebnih elastičnih trakov na željen del telesa. Funkcije traku je izboljšanje funkcije mišic, izboljšanje cirkulacije telesnih tekočin, zmanjšanje bolečine in podpiranje funkcije sklepov.

Razvoj kineziotapinga?

Začel se je leta 1973 z dr. Kenzo Kase, doktorjem kiropraktike v aziji. Kasneje se je metoda razširila po vsem svetu in danes predstavlja eno vodilnih metod zdravljenja in preventive, predvsem v športu.

Kako deluje?

Trak deluje na kožo tako, da privzdigne povrhnjico in tako poveča prostor med povrhnjico in mišico. Ustvarjen prostor sprosti pritisk na limfne kanale ter pospeši limfni pretok (drenažo) na željenih (vnetih) področjih. Ker medprostor vsebuje tudi veliko živčnih receptorjev, ki so ob poškodbi vzdraženi, deluje s povečanjem medprostora tudi na nek način protibolečinsko. Trak lahko povzroči tudi nasprotni učinek – kompresijo oz. pritisk na limfne kanale, kapilare in živčne receptorje in tako aktivira živčni sistem na lokalnem nivoju. Rezultati uporabe trakov so največkrat zmanjšanje mišičnega vnetja, povečanje amplitude giba v določenem sklepu, izboljšana medmišična koordinacija ter izboljšana sposobnost mišične kontrakcije zaradi povečanja medprostora. Trak tudi izboljša sklepno stabilnost skozi stimulacijo mišic in mišičnih ovojnic in je zato uporaben kot podpora pri vadbi propriocepcije, katere osnovna mehanizma delovanja sta refleks na nateg in tetivni refleks.

kinezioterapija.jpg

Kinezioterapija je metoda v zdravljenju oziroma rehabilitaciji, ki za osnovno sredstvo uporablja gib oziroma gibanje. Gibanje pa lahko uporabimo  tudi kot preventivo in ne samo v postopku rehabilitacije. Gibanje je pomembno za vse nas, da ohranjamo zdravo telesno držo in vzdržujemo telesno pripravljenost, tako pri starejših kot tudi pri mlajših generacijah. 

Pri mladih športnikih je pomembno, da se uporabljajo pravilne metode, saj so v obdobju rasti in razvoja, zato morajo biti programi prilagojeni. Kinezioterapija pa je posebej pomembna pri rehabilitaciji po poškodbi in sicer pri vračanju v tekmovalno trenažni proces, saj delamo prilagojeno s poškodovanim delom in upoštevamo tudi pripravo celotnega telesa. Zato pri nas poskrbimo, da vas čim prej vrnemo v gibanje, saj za vas poskrbimo usposobljeni kineziologi in fizioterapevti.

Aristotel Rehabilitacija

Aristotel, zdravstveni center d.o.o.
Kolodvorska 7 a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)