Aristotel Rehabilitacija - zdravstveni center z dostopnimi storitvami
Cirkadiani ritem in spanec

Kaj je cirkadiani ritem?

Kaj je cirkadiani ritem?

Cirkadiani ritem je notranja biološka ura, ki uravnava različne funkcije in procese v telesu. Vpliva na našo budnost, razpoloženje, kognitivne funkcije, telesno temperaturo, izločanje hormonov in druge biološke procese.

Zakaj je spanec pomemben?

Zakaj je spanec pomemben?

  • Podpora možganske funkcije - med spanjem možgani obdelujejo informacije in spomine, ki smo jih pridobili čez dan. To omogoča, da se nova znanja in izkušnje prenesejo v dolgoročni spomin.
  • Fizična obnova - tkiva in celice poškodovane med dnevnimi aktivnostmi se obnavljajo, kar omogoča regeneracijo in okrevanje telesa. Tudi rast in obnova mišic se večinoma dogajajo med globokim spancem.
  • Krepitev imunskega sistema - kvaliteten spanec je povezan z močnejšim imunskim sistemom. Med spanjem se proizvajajo in sproščajo imunsko pomembni proteini, ki pomagajo telesu pri boju proti okužbam in boleznim.

  • Uravnavanje hormonov - spanje igra ključno vlogo pri uravnavanju hormonov, kot so kortizol (stresni hormon), inzulin (za uravnavanje ravni sladkorja v krvi) ter hormoni, ki sodelujejo pri nadzoru apetita.
  • Izboljšanje razpoloženja in duševnega zdravja - pomanjkanje spanja je povezano z večjim tveganjem za razvoj anksioznosti, depresije in drugih duševnih motenj. Dovolj spanca lahko izboljša razpoloženje in sposobnost obvladovanja stresa.
  • Vpliv na telesno težo - pomanjkanje spanja vpliva na apetit in poveča željo po visokokalorični hrani, kar lahko prispeva k pridobivanju odvečnih kilogramov.
  • Boljša koncentracija in učenje - dovolj spanca izboljšuje kognitivne funkcije ter ima pozitiven vpliv na delovno učinkovitost in kreativnost.

Priporočena količina spanca

Priporočena količina spanca

Pomembno je, da se zavedamo individualnih potreb posameznika, saj se lahko količina spanja razlikuje glede na življenjski slog, zdravje, stres in druge dejavnike.

Čeprav so smernice za odrasle med 7 in 9 urami spanja na noč, je najpomembneje, da se posameznik počuti spočit in osvežen ob prebujanju ter da ni zaznati znakov pomanjkanja spanja čez dan, kot so utrujenost, težave s koncentracijo in razdražljivost.

Nekaj nasvetov za dober spanec

Nekaj nasvetov za dober spanec

  • Ustvarite rutino pred spanjem - vsak večer poskušajte izvajati iste pomirjujoče dejavnosti, kot je branje knjige, poslušanje sproščujoče glasbe ali izvajanje joge.
  • Omejite izpostavljenost elektronskim napravam pred spanjem - izogibajte se modri svetlobi telefonov, tablic in računalnikov, saj lahko to moti proizvodnjo hormona melatonina, ki uravnava spanje.
  • Izogibajte se kofeinu in težkim obrokom - vplivajo na vašo budnost in prebavo, zato se jim izogibajte vsaj nekaj ur pred spanjem.
  • Vzdržujte prijetno okolje za spanje - poskrbite za udobno posteljo in prijetno temperaturo v spalnici, saj bodo ustrezni pogoji spodbudili boljši spanec.

  • Redno bodite aktivni - redna telesna dejavnost izboljšuje spanec, vendar se izogibajte intenzivni vadbi tik pred spanjem.
  • Omejite dremeže čez dan - če imate težave s spanjem ponoči, poskušajte omejiti dremeže čez dan, da ne bi vplivali na vaš cirkadiani ritem.
  • Sprostite se pred spanjem - poskusite izvajati tehnike sproščanja, kot so globoko dihanje, meditacija ali raztezanje, da zmanjšate stres in napetost pred spanjem.
  • Ohranite reden urnik spanja - poskušajte hoditi spat in se zbuditi ob približno isti uri vsak dan, tudi med vikendi, da ohranite uravnotežen cirkadiani ritem.

Ali ste vedeli?

Ali ste vedeli?

Redna vadba zmanjšuje stres, poveča telesno utrujenost in ureja cirkadiani ritem, kar omogoča lažje uspavanje in globlji spanec. 

Poleg tega krepi duševno zdravje in pomaga pri soočanju s tesnobo in depresijo, kar pozitivno vpliva na kakovost spanja. Skupaj s prehrano in telesno aktivnostjo predstavlja spanec eno izmed ključnih komponent zdravega življenjskega sloga.


 

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh