Aristotel Rehabilitacija - zdravstveni center z dostopnimi storitvami
Lateralni epikondilitis

Lateralni epikondilitis - teniški komolec

Lateralni epikondilitis - teniški komolec

Lateralni epikondilitis znan tudi kot »teniški komolec« je najpogostejši sindrom preobremenitve v komolcu. Gre za poškodbo kit, ki nastane na njihovem narastišču mišic iztegovalk podlahti. Te mišice izvirajo na lateralnem epikondilarnem področju distalnega dela nadlahtnice. V mnogih primerih je vpletena mišica iztegovalka radialis brevis.

Vzroki za nastanek poškodbe

Vzroki za nastanek poškodbe

Ne smemo pozabiti, da le pri 5% ljudi s teniškim komolcem poškodbo povezujemo s tenisom! 

Glavni vzrok so preobremenitve, ki kronično obremenjujejo tetivo v bližini narastišča na nadlahktnici. Pogosto se pojavi pri ponavljajočih se dejavnostih zgornje okončine, kot so uporaba računalnika, dvigovanje težkih bremen, močna pronacija in supinacija podlakti ter ponavljajoče se vibracije.

Najizrazitejši simptom lateralnega epikondilitisa je bolečina na zunanji strani komolca, ta predel je občutljiv tudi na dotik ter zmanjšana mišična moč podlahti. Bolečina lahko izžareva navzgor po nadlahti in navzdol po zunanji strani podlakti. Simptomi trajajo povprečno od 2 tednov do 2 leti.

Razvoj poškodbe

Razvoj poškodbe

Obstajajo štiri stopnje razvoja poškodbe glede na intenzivnost simptomov.

1. stopnja:  Slabotna bolečina nekaj ur po aktivnosti, ki je povzročila poškodba.

  2. stopnja:   Ob koncu dražeče dejavnosti ali takoj po njej.

  3. stopnja:   Bolečina med dražečo dejavnostjo, ki se po prenehanju še okrepi.

  4. stopnja:   Stalna bolečina, ki onemogoča kakršno koli dejavnost.

Koncentrična in ekscentrična vaja

Koncentrična in ekscentrična vaja

Koncentrična in ekscentrična vaja (ekscentrično dol, koncentrično gor); podlaket v pronaciji, komolec v rahlem upogibu, pacient dvigne utež 1kg z iztegom zapestja, nato jo spusti, podlaket naj bo ves čas v stiku s površino 3 sete po 15 ponovitev na dan. 

Izometrična vaja

Izometrična vaja

Izometrične vaje (vadba vključuje krčenje mišic brez gibanja ali spremembe dolžine mišice); podlaket podprta v pronaciji, komolec upognjen do 90 stopinj, zapestje iztegnjeno do 30 stopinj, v prizadeto roko damo utež, v tem položaju mora pacient vztrajati določen čas, nato odstranimo utež 30 sekund po 4 ponovitve na dan.



Ekscentrična vaja

Ekscentrična vaja

Ekscentrična vaja položaj enak kot pri prvi vaji, pacient si z neprizadeto roko pomaga dvigniti utež, jo spusti in počasi nadzorovano utež spušča v fleksijo zapestja, ponovi.

Tyler twist

Tyler twist držite drog v prizadeti roki, neprizadeta je nad njo, ko je zapestje prizadete roke popolnoma iztegnjueno, zavrtite palico z neprizadeto roko, izdtegnite obe roki, tako da sta komolca popolnoma iztegnjuena, omogočite, da se zapestje prizadete roke rahlo upogne v fleksijo, kar omogoča ekscentrično obremenitev iztegovalk zapestja.



Nazaj na seznam
Nazaj na vrh