Aristotel Rehabilitacija - zdravstveni center z dostopnimi storitvami
Pomen telesne dejavnosti za zdravje

Pomen telesne dejavnosti za zdravje

Pomen telesne dejavnosti za zdravje

Vplivi telesne dejavnosti na duševno zdravje se kažejo z večjo odpornostjo v stresnih situacijah, nižjo pogostostjo pojavljanja znakov depresije ter z večjim zadovoljstvom in kakovostjo življenja. Redna vadba blaži učinke psihičnega stresa ter izboljšuje počutje in delovno uspešnost. Telesno bolj dejavni imajo tudi višjo samozavest in boljšo samopodobo, so bolj optimistični in boljšega razpoloženja.

Telesne spremembe

Telesne spremembe

Telesne spremembe, ki nastanejo zaradi telesne nedejavnosti, so raznovrstne in zelo podobne tistim, ki jih opazujemo pri starostnikih: 

  • zmanjšanje mišične mase in moči
  • zmanjšanje aerobnih sposobnosti
  • povečanje visceralnega masščevja
  • zmanjšanje občutljivosti za inzulin
  • zmanjšanje kostne gostote
  • oslabljena propriorecepcija in občutek za ravnotežje

Kolikokrat biti aktiven

Kolikokrat biti aktiven

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije potrebujejo odrasli za ohranjanje zdravja vsaj 150 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti na teden (na primer 5 dni po 30 minut na dan) ali 75 minut visoko intenzivne aerobne telesne dejavnosti na teden (na primer 3 dni v tednu po 25 minut). Poleg tega se priporoča, da vsaj dvakrat na teden izvajajo vaje za mišično moč in vzdržljivost. Za odrasle po 65. letu starosti pa je priporočljivo, da vsaj trikrat na teden v svojo telesno dejavnost vključijo še vaje za ravnotežje.

Za izboljšanje zdravja in zmanjšanje dejavnikov tveganja priporočajo 300 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden (na primer 5 dni na teden vsaj 60 minut na dan) ali 150 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden (na primer 5 dni v tednu po 30 minut na dan). 

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh