Aristotel Rehabilitacija - zdravstveni center z dostopnimi storitvami
Telesna vadba za gradnjo in vzdrževanje močnih kosti

Telesna vadba

Telesna vadba

Organizirana telesna vadba je nujna za zdrave kosti, še posebno po epidemiji Covida-19, ko je ta dejavnost kar za nekaj mesecev zamrla. 

S članicami posavskega društva osteoporotikov aktivno sodelujem od septembra 2021 in v tem času nam je uspelo ustvariti dobre medsebojne odnose ter prijetno delovno klimo, kar je  pomembno za učinkovit delovni proces. Vadeče so zelo motivirane, zavedajo se pomena telesne aktivnosti za zdravje in dobro počutje. Skupaj gradimo močna telesa in izboljšujemo kakovost življenja. Zadovoljna sem, kadar po vadbi vidim nasmejane obraze, ki komaj čakajo ponovnega srečanja. Veseli me, da so vadeče telesno aktivne tudi v svojem prostem času in tako ostajajo mladostne in dobrega počutja.  

Vadba pod vodstvom strokovnjaka - kineziologa ali fizioterapevta

Vadba pod vodstvom strokovnjaka - kineziologa ali fizioterapevta

Zakaj je vadba pod strokovnim vodstvom pomembna pri osebah z osteoporozo? 

Vadba je ključna pri ohranjanju in izboljševanju zdravja kosti pri ljudeh z osteoporozo. Vendar pa lahko nepravilna vadba ali prekomerna obremenitev kosti poslabšata stanje osteoporoze in povzročita poškodbe kosti. Zato je pomembno, da se pri izvajanju vadbe pri osteoporozi držimo smernic in imamo strokovni nadzor s strani kineziologa ali fizioterapevta.

Cilji vadbe pri osteoporozi

Cilji vadbe pri osteoporozi

Kakšni so cilji vadbe pri osteoporozi?

  • povečanje mišične moči in mišične mase; močne mišice pomagajo pri podpori kosti in preprečujejo izgubo kostne mase
  • izboljšanje ravnotežja in koordinacije; težave z ravnotežjem in koordinacijo povečajo tveganje za padce, kar je posebej nevarno pri osebah z osteoporozo
  • povečanje gibljivosti in korekcija telesne drže; gibljivost pripomore k ravnotežju in zmanjša tveganje za padce
  • povečanje srčno-žilne vzdržljivosti; aerobna vadba, pri kateri pride do pospešenega srčnega utripa, dihanja in povečanega pretoka krvi po telesu zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni, ki so pogoste pri osebah z osteoporozo
  • zmanjšanje bolečin in izboljšanje kvalitete življenja; vadba pomaga pri lajšanju bolečin v mišicah in sklepih ter izboljšuje kakovost življenja pri osebah z osteoporozo

Redna telesna aktivnost

Redna telesna aktivnost

Cilj je redna telesna aktivnost celo življenje. Pomembna je za pridobivanje in vzdrževanje kostne mase v vseh obdobjih življenja. 

Tip aktivnosti za doseganje maksimalnega osteogenega odziva je intenzivna telesna aktivnost z obremenitvijo, kjer na kosti delujejo pospeški in pojemki (npr. hoja, tek, ples ...).

Mens sana in corpore sano - Zdrav duh v zdravem telesu


Katere vaje so svetovane pri osteoporozi in katerim vajam se moramo izogibati?

Katere vaje so svetovane pri osteoporozi in katerim vajam se moramo izogibati?

Svetuje se izvajanje vaj za krepitev posturalnih mišic, to so mišice, ki skrbijo za pokončno držo in so odgovorne za ohranjanje stabilnosti telesa. Med njih uvrščamo iztegovalke hrbta, stabilizatorje trupa, mišice medeničnega obroča in mišice. Odsvetovane pa so vaje, pri katerih prihaja do pretiranega upogiba trupa ali pa kombinacije upogiba in rotacije zaradi strižnih sil in posledično velikih obremenitev na vretenca. Izogibamo se dvigovanju težkih uteži, lahko pa pri vadbi za moč uporabljamo lažja bremena, pri čemer smo pozorni na varnost in pravilno izvedbo. Prav tako pa se izogibamo večjemu številu poskokov, ki lahko v določenih primerih predstavljajo preveliko obremenitev kosti in tveganje za zlome.

Priporočila glede pogostosti vadbe oseb z osteoporozo

Priporočila glede pogostosti vadbe oseb z osteoporozo

Vadbe
Aktivnost

Vaje za moč

2x na teden

Vaje za telesno držo

vsak dan

Vaje za ravnotežje

vsak dan

Vaje za gibljivost

vsak dan

Aerobna telesna aktivnost

5x na teden (vsaj 150 min / teden)


Nazaj na seznam
Nazaj na vrh